tiistai 7. elokuuta 2012

Tokoa edelleen

Maanantaina päivälenkin jälkeen Klan tien varressa montuilla. Aloitettiin luoksetuloilla. Ensin yksi kokonainen niin, että oli nami vas. kädessä eikä muita apuja. Onnistui ihan ok (vaikka lopun pa voisi olla nopeampi ja napakampi). Sitten yksi evl-malliin 2 pysäytyksellä (matka aika lyhyt). Seisomaan pysähtyminen ihan ok, heitin namin palkaksi. Namin syönnin jälkeen uusi luoksetulokäsky ja muutamaa metriä ennen maahan. Namin heitto tästäkin eikä loppuosaa sitten enää. Pysähtyi ihan ok, joskin tietysti vieläkin nopeammin voisi (ei tee sellaista hienoa lukkojarrutusta). Seuraamista vielä pikkupätkiä kiemurrellen = takapään käyttöä. Tässäkin pysyi kontakti yllättävän hyvin. 

Illalla sitten ennen lenkille lähtöä ruutua. Päätin kokeilla kosketusalustalla, kun näyttönä välillä haahuaa. Naksuttelin ensin alustaa vähäsen, kun ei olla pitkään aikaan tehty. Ihan hyvin muisti, mutta alustalle menee ravilla... :/ Päätin kuitenkin kokeilla ruudussa. Paikka tietysti parempi, mutta en tahtonut saada millään menemään laukalla. Sitten kun oikein hetsasin (lelulla), niin lähti laukalla, mutta kääntyy jossain kohtaa katsomaan. Selvästi myös jossain välissä tarjosi sitä, että menee ruutunauhan yli ja pysähtyy ihan reunaan. Lopuksi vielä eri puolilta ruutua lyhyeltä etäisyydeltä alustalle menoa naksutellen. Ei tää muuten mahdottomalta tunnu, mutta se vauhti taas... Lopuksi oli maksalaatikkoa purkissa palkaksi. Ei selvästikään vielä ymmärrä tätä, maksis sentäs maittoi suhteellisen hyvin. :) Koitetaan nyt pikkuhiljaa yrittää istuttaa ajatusta loppupalkasta.

1 kommentti:

laura kirjoitti...

Mulle tuli noista edellä olleista teksteistä tää mieleen, laitan nyt tähän ylimpään, vaikka ei siihen liitykään.

Minkä verran olet kokeillut kieltää Merkkiä, kun se tekee jotain väärin, tai siis jättää tekemättä kuten käsketään? Esim. kun ei meinaa lähteä haussa pistolle, tai kun käsket sivulle ja koira vaan kyttää ympäristöä jne jne. Ei mitään "ei, ei, hei, haloo, herätyyys" -juttua, vaan yksi napakka "PERRKELETÖIHINSIITÄ" -kivahdus ja samalla nyppäys remmistä/tukasta/jalan polkaisu maahan tms. Että se koira oikeesti havahtuu että ohoupsmitähäh. Sitten vaan uudestaan ystävällisesti se sama käsky, ja kunnon palkka kun tekee.

Musta kuulostaa jotenkin siltä, että se saa valita tekeekö se vai eikö tee. Tai siis sä et ehkä osaa vaatia siltä niin hyvin kuin voisi? Totta kai treenaamisen pitää olla hauskaa, eikä pelkkää koiran pakottamista. Mutta musta Merkin ja Luksin tyyppiset koirat tarttee sitä pakkoakin. Se parantaa ihan kauheesti suhdetta ja auttaa arkeen, kun koiralle on oikeasti enemmän merkitystä ohjaajan sanomisilla.

Tarkoitan esim. just siellä hakumetsässä, että se saa yhden käskyn lähteä pistolle, ja jos ei mene (riittävän reippaasti), niin tiuskaiset sille että onko sulla kuulossa vika, otat pannasta ja viet sen sinne. Täällä ei oo mahdollisuutta haistella eikä velttoilla, kiinnosti tai ei, niin me tehdään kuten mä sanon. Jos palkka ei nappaa, niin sitten palkkana on vaan se, että olen tyytyväinen ja lakkaan painostamasta. Tietenkään noin ei voi pitemmän päälle jatkaa, se ei ole enää hauska harrastus, mutta sillä voi myös saada sen koiran syttymään palkkaan enemmän. Se saa purkaa sitten siihen, kun ohjaaja ension laittaa sille vähän painetta.

Vaikka noi on olevinaan nniiiiiin isoja maailman kuninkaita, niin oikeesti ne voi kuitenkin paljon paremmin, kun niillä on selvät rajat. Ei tää oo mikään helppo juttu, mutta mieti asiaa, osaatko vaatia siltä tarpeeksi hyvin ja selkeästi. :)