Alle on kirjoiteltu mieleen jääneitä juttuja perjantai-illan, lauantain ja sunnuntain treeneistä. Koitin kerätä eri koirille annettuja vinkkejä liikkeittäin. Epäloogisuudet voi laittaa kirjurin piikkiin... Treeneissä olleita rotuja oli pikaisesti ajateltuna ainakin bc, auspai, kelpie, labbis, kultsu, flatti, corgi, vizla, dobberi. Oli kyllä tosi huippu viikonloppu, ehdottomasti suosittelen osallistumaan, jos joskus on mahdollisuus päästä Jessican oppiin.
Tarina on pitkä, joten ihan alkuun muutama parhaiten mieleen jäänyt asia:
- Jos haluaa edetä asioissa pitää olla selkeä mielikuva mitä koiralta haluaa ja suunnitelma, miten tavoitteeseen päästään.
- Jos asiat ei etene tai on ongelmia, pitää miettiä ensin syy ja tehdä vasta sitten korjaussuunnitelma.
- KRITEERI on tärkeä! Se pitää selkeästi määritellä itselleen, eikä siitä saa lipsua! Toisaalta pitää huolehtia, että kriteerin täyttäminen on koiralle (ja itselle...) realistista. Kun osaaminen lisääntyy, kriteeriä voi kiristää pikkuhiljaa kohti ihannetta.
- Pitää olla rehellinen ja realistinen ja asettaa tavoitteet sen mukaan. Kaikista ei voi tulla huippuja ja silloin pitää tyytyä vähempään. Ja olla silti aidosti iloinen koiran onnistumisista.
- Positiivinen palaute on tärkeää! Kirjoita treenipäiväkirjaan tms. korjattavien asioiden lisäksi myös hyvin menneet jutut (molempia yhtä paljon). Muista myös kehua treenikaveria.
- Sekä positiivisen että negatiivisen palautteen antamisessa koiralle ajoitus on yhtä tärkeä (vrt. naksun ajoitus). Negatiivinen palaute ei saa olla vihaista! Tarkoitus on kertoa koiralle, että ko. käytöstä ei nyt haluta, tee jotain muuta.
- "Rauhoittumisnamien" käyttö monessa eri tilanteessa tuntui auttavan hektisiä, keskittymättömiä, äänteleviä koiria.
- Koiran pitää kuunnella, eikä tehdä sitä mikä sen itsensä mielestä on kivointa! Taitavalla koiralla liikkeitä ja osia kannattaa sotkea & laittaa koira oikeasti kuuntelemaan ja töihin.
Ruutu
- Jos ruudussa on nameja (mieluiten kupissa tms., ei maassa), palkkasana kun namit on syöty, sitten seisomiskäsky ja palkka ruutuun. Palkkasanan käyttäminen auttaa sitten, kun ruutu on tyhjä. On selkeä merkki koiralle, ettei tarvi jäädä vaan haahuilemaan / etsimään lisää nameja jne.
- Lähetä koira kiertämään ja siitä ruutuun. Vaihtele ruudussa alustaa ja ilman. Voi käydä myös näyttämässä ruudun ja sitten kiertämään.
- Opeta oikean paikan etsiminen / korjaaminen. Laita koira seisomaan johonkin ruudun reunalle ja anna ruutu-käsky. Anna koiran rauhassa miettiä ja etsiä oikeaa paikkaa. Jos ei onnistu, käy näyttämässä paikka tai laita alusta ensin avuksi.
- Jos lähetys epäonnistuu, älä kutsu koiraa pois, vaan ohjaa uudestaan. Niin montakertaa, että onnistuu. Tai käy näyttämässä ruutu, palaa lähetyspaikalle ja uudestaan. Ei saa opettaa "luovuttamaan" kesken ja kisoissakin koira olisi hyvä saada ruutuun, vaikka alku menisikin pieleen.
- Jos koiran ongelmana on haistelu, älä koske maata, kun näytät ruutua.
- Ei lähetystä, jos merkillä kyttää ruutua. Voi käydä laittamassa namit merkillä olevan koiran eteen. Kontaktista lupa syödä ja vasta sitten kontaktista ruutuun.
- Ääntelevälle koiralle "rauhoittumisnamit" ennen lähetystä varpaiden eteen.
- Alussa koiran voi jättää istumaan kauemmaksi ja ohjaaja lähelle ruutua. Ohjaaja siirtyy pikkuhiljaa koiran viereen.
- Mieti mihin kohtaan ruutua haluat koiran ja pidä kriteeristä kiinni! Esim. kuvitteellinen linja keskelle ruutua ja koira sen taakse. Merkkaa selvästi palkkasanalla / naksulla, kun koira tekee oikein. Vie useimmiten palkka ruutuun (ei saa olla laiska). Jos koira pysähtyy liian aikaisin, odota mitä koira tekee. Jos korjaa, niin kehu (älä palkkaa muuten) ja uusi samanlainen yritys. Mieti plan B (alustalla, lelulla tms. tehotreeniä oikeasta palkasta, tarkista palkan ajoitus ja suunta jne.), jos koira alkaa usein pysähdellä liian aikaisin, koska siitä voi helposti tulla tapa.
Vinot maahanmenot sivulta
- Laita namit valmiiksi maahan koiran vasemmalle puolelle.
- Käskyn kanssa samalla napakka apuaskel eteenpäin (ja jalka takaisin, kun koira on maassa), palkkaus koiran eteen suoraan.
- Usein perusasennossa koiran paino on vasemmalla -> vähän väkisinkin menee vinoon. Tarkista muutenkin, että perusasento on suora ja tasapainoinen ennen maahan-käskyä.
Tunnari
- Aloitus omaa piilottelemalla.
- Jos koira ei meinaa tajuta, kapulat voi laittaa saviruukkuihin ja opettaa koiran käyttämään nenää. Ensin vaan oma ja muut purkit tyhjiä. Palkka vasta, kun koira selvästi haistelee & merkkaa oikean (ei vaan töki nenää summamutikassa kaikkiin purkkeihin). Kun tässä on varma, vieraita muihin purkkeihin. Välivaiheena voi käyttää lasipurkkeja, näkee kapulat, mutta ei voi noutaa / napsia suuhun.
- Laita vieraita kapuloita rivi koiran eteen ja piilota oma kauemmas. Siirrä riviä vähitellen lähemmäs piilotettua omaa kapulaa.
- Kun aloitetaan treenaamaan kapulat koemaisesti: Ohjaaja istumaan maahan lähelle kapuloita ja koira maahan / istu. Namit tassujen eteen, kun on syönyt, kontaktista lähetys rauhallisesti kapuloille. HETI kiinni pannasta ja pois, jos näpsii vääriä. Uusi yritys samalla lailla. Näpsimiseen puututtava nopeasti!
- Osaavalle koiralle pitkä jono kapuloita. Mennään koiran kanssa yhdessä etsimään ja autetaan kädellä haistelemaan kaikki järjestyksessä, ei saa ohittaa kapuloita. Omasta ei saa mennä yli. Kun koira nostaa oman, lähdetään yhdessä pois kapuloilta ja kehutaan.
- Lisää tarkkuutta: Voi kädellä hieroa maata ja laittaa siihen väärän. Koiran on haisteltava kapuloita eikä vaan nappaa jotain, kun tulee haju.
Kaukot
- Huolehdi, että m-s -vaihdossa koira ei seiso liian pitkänä -> on vaikea mennä istumaan / hissinä maahan. Myös liian kasassa oleminen aiheuttaa ongelmia.
- Vapautus takapalkalle ilman käsimerkkiä. Käsimerkki voi myöhemmin sekoittua käskyihin ja koira sinkoilee mihin sattuu.
- Opeta painon siirto taakse ja palkkaile jo siitä (s-i ja s-m -vaihdot).
- Näissäkin nopeus vs. tekniikka, kummasta valmis tinkimään... Ole kuitenkin tarkka oikeista asennoista, seisomassa ja istumassa ei saa könöttää.
- Opeta koira pitämään asennot, vaikka itse liikut / kädet liikkuu.
- Namit koiran molemille sivuille (riittävän kauas), estävät usein liikkumista eteenpäin ja vinoja asentoja.
Ohjattu
- Tee ensin toinen suunta varmaksi niin, että kapula on merkin kanssa samalla tasolla. Sitten toinen suunta samalla lailla. Sitten vaihdellen molempia suuntia. Kun tämä onnistuu, keskikapula oikealle paikalleen koiran taakse. Pikkuhiljaa reunimmaisten kapuloiden siirto oikeille paikoille. Treeneissä kuitenkin kapulat usein leveämmällä mitä kokeissa, että säilyy kunnon kaari.
- Kuuntelutreenissä voi ei-haettavan kapulan paikalle laittaa vaikka pallon...
Nouto
- Jos koira pyörittelee kapulaa jne., opeta pitoa niin, että makupala toisessa kädessä. Koira yleensä keskittyy siihen ja lakkaa mälväämästä. Palkan ajoitus tärkeä!
- Jos koira pitää ääntä lähtiessä, koiran voi laittaa istumaan ohjaajan ja kapulan väliin ja siitä lähetys (voi laittaa vielä rauhoittumisnamitkin).
Ohj. ---- koira ---> kapula - Jos koira ääntelee kapulan luovutuksessa / ei tahdo päästää irti kapulasta, voi heittää namit maahan kun koira on palauttamassa ja lähellä ohjaajaa. Ohjaaja voi ensin istua maassa ja vasta kun tässä ok, nousee seisomaan.
- Kiihtyvälle koiralle voi myös laittaa lähelle monta kapulaa maahan ja palkka palautuksesta heittämällä useampi nami maahan. Kontaktista saa lähteä hakemaan uudestaan. Saa monta toistoa putkeen, eikä koiran tarvi odotellessa kerätä kierroksia. Jos koira kiihtyy liikaa, pieni tauko. Koiran on kuitenkin annettava rauhassa miettiä, älä hoe käskyä, jos koira pysähtyy miettimään uutta tehtävää.
- Jos ongelmia luovutusasennossa, auta koiraa aluksi liikkumalla (kuin perusasennon opettamisessa muutenkin) ja mahdollisesti namilla ohjaamalla. Myös sivu-käskyllä voi auttaa oikeaan asentoon.
- Totuta koira pitämään kapulaa vaikka käsi liikkuu / koskee kapulaa. Älä varasta kapulaa koiralta, vaan rauhallinen irroitus (koira irrottaa, omistaja ei nappaa kapulaa).
- Samaan vaikaan voi treenata erikseen pitämistä ja vauhtia.
- Kokeissa käytä kapulaa omissa käsissä, tulee oma haju ja muiden kuolat lähtee pois...
- Tekniikkaa on helpompi hioa, jos koiralla suuri halu noutaa.
Seuraaminen
- Jos koira on liian kiihtynyt, edistää pomppii jne. lopetettava kaikki nopeat palkkaukset (nami vaan rauhallisesti koiran suuhun, ei heittelyä ja jahtaamista, ei lelua), tee pitkää tylsää suoraa.
- Edistäminen, säheltäminen: Namit perusasennossa tassujen eteen, kontakti, saa ottaa, kontakti, seuraa, pysähdys perusasentoon, namien pudotus maahan, kontakti, saa ottaa, kontakti, seuraa jne... Namit voi myös laittaa maahan ja seurauttaa koiraa, vapautus kun seuraaminen on siistiä (ei kannata kiihkoilla ohjaajaa kohti, kun palkka on muualla).
- Jos kontakti putoilee: Seuraa (aluksi vaan paikallaan, sitten liikkeessä), palkka, seuraa, häiriö, huomautus jos kontakti putoaa, seuraa, palkka (palkkaa ei liian pian häiriön & korjaamisen jälkeen, ettei ketjuta asioita). Kontaktin putoamisesta pitää huomauttaa HETI, ajoitus yhtä tärkeä kuin palkkaamisessakin. Mieti taas kriteeri ja vaatimustaso! Nuorelle koiralle esim. nopea vilkaisu voi olla ok, kunhan ei jää kyttäämään.
- Jos koira on jo pitkään seurannut huonosti, mieti käskysanan vaihtoa.
- Paremman kontaktin opettamisen voi aloittaa myös kävelemällä takaperin ja palkkailemalla kontaktista. Kun tämä sujuu ja koira tarjoaa aktiivisesti riittävän pitkää kohtaktia, voi kääntyä kävelemään oikein päin ja koira oikealla paikalla. Ks. Klickerklok-seuraaminen.
- Edistää: Ensin kontakti kuntoon. Sitten seuraa-käsky niin, että ei lähde liikkeelle ilman ohjaajaa. Sitten askel kerrallaan ja palkka oikeasta paikasta. Pysähdys ennen kuin ehtii edistää (ja kriteeri oikean paikan / perusasennon kanssa pitää pitää tarkasti).
- Jos joutuu huomauttamaan kontaktin putoamisesta, ei kehua kun korjaa, vaan uusi käsky ja sen noudattamisesta kehu.
- Voi opettaa jonkun ääniavun ennen kulmia ja käännöksiä.
- Testaa omalle koiralle sopiva vauhti ja askelpituus. Opettele rytmin vaihdoksia (hidas, juoksu) ympyrällä molempiin suuntiin.
Luoksetulon stopit
- KRITEERI!!! Päätä ensin ja pidä ehdottomasti AINA kiinni, muuten koiralle opetetaan, että hitaammatkin on ok. Muista kuitenkin kriteeri koiran osaamistason mukaan. Jos nyt venyy monta metriä, ei voi heti vaatia täydellistä suoritusta. Kun koira kehittyy, kiristä kriteeriä. Muista myös ottaa huomioon oman koiran ominaisuudet, kaikille ei vaan saa yhtä näyttävää.
- Mieti balanssi luoksetulovauhdin ja nopean stopin välillä. Superhypervauhdista luoksetulossa ei saa lisäpisteitä, venyvistä stopeista sen sijaan menettää...
- Älä aina heitä palkkaa, vaan vie se koiralle (auttaa asennon pitämisessä & suoruudessa).
- Aloita takapalkan opettelu asennoista (seiso / maahan) vapauttamisella ilman liikettä. Myöhemmin appari laittaa alustalle namit, niin saa enemmän nopeita toistoja.
- Voi opettaa myös pysähtymään alustalle, mutta silloin kriteerin on oltava ehdottoman selkeä. Jos on tarkoitus pysähtyä alustalle, ei saa hyväksyä valumisia yli / ohi! On myös oltava tarkkana käskyn kanssa, jos sen antaa liian aikaisin, koira "valuu" alustalle (ja sitten pitää kokeissakin hyväksyä, että koira valuu käskyn jälkeen...).
- Aluksi niin lyhyet etäisyydet, että koira onnistuu. Myös asennot ensin nopeiksi lähellä, sitten vasta lisää matkaa.
- Ei liikaa toistoja, pari hyvää riittää ja sitten voi tauon jälkeen tehdä taas muutaman.
Merkki
- Jos koira tökkii merkkiä ja/tai paikka on epävarma: Appari vie lelun n. metrin päähän merkistä. Välillä valelaittoja. Opeta mieluiten myös kiertäminen niin, ettei ole ihan kohteessa kiinni.
- Paikkaa voi treenata myös erikseen, itse ihan lähellä merkkiä (koira ottaa silloin tavallisesti vähän etäisyyttä). Ole alusta asti tarkkana, ettet palkkaa merkkiin koskemista.
- Treenaa merkki ensin tosi varmaksi ennenkuin yhdistät muihin liikkeisiin. Muitakin liikkeitä voi treenata, kun vie / kutsuu koiran merkille.
- Voi opettaa eri käskyt "merkki" = automaattinen pysähdys / kierrä = ei pysähdystä. Merkki käskyyn voi saada vauhtia, kun ensin lähettää merkki-käskyllä ja sitten pari metriä ennen merkkiä "kierrä".
- Opeta korjaamaan merkille samalla lailla, mitä ruutuun. Älä kutsu pois, vaan ohjaa uudestaan.
Metalli
- Ensin aloitus positiivisesti, mutta jos homma ei millään etene pitkänkään ajan kuluessa (ja koira osaa VARMASTI noutaa muuten), voi yrittää kädestä pitäen "auttaa" tekemään liikkeen. Kapulan heitto, jos koira ei ota kapulaa suuhun, anna uudestaan käsky, jos ei vieläkään onnistu, mene koiran luo ja laita kapula suuhun ja taluta lähetyspaikalle & perusasentoon, kehut ja palkkaus. Pitää toistaa niin kauan, että koira onnistuu. Matkan ei tarvi olla pitkä ja vauhti saa olla miten hidas vaan. EI SAA luovuttaa tai hermostua!
Jäävät
- Jos koira "lätistyy" ohi kävellessä, kehu koko ajan (ei käskyn toistamista) äläkä ensin mene koiran taakse. Mieti miten läheltä koiraa kävelet, joskus helpompi, kun ei mene ihan vierestä. Kokonaista zetaa treenatessa aina palkka vain, kun palaa koiran luo (ei kannata kokeissa kuikuilla taakse, kun sieltä ei ikinä palkata). Kun treenaa paloina, voi palkata milloin vain (koiran eteen!), kunhan koiran katse on eteenpäin.
- Heitä nami selän taakse ja anna käsky, kun koira on tulossa takaisin. Hyvä testi kuuntelemisesta ja liikkeiden erottelusta. Tarvii kaverin tai peilin tietysti avuksi.
- Alusta voi vaikuttaa, miten nopeasti koira pysähtyy.
Muuta sekalaista
- "Rauhoittumisnamit" auttaa monessa liikkeessä kiihkeitä / äänteleviä / sählääviä koiria. Namit laitetaan maahan koiran eteen ja katsekontaktista lupa syödä. Kun namit on syöty uusi katsekontakti ja lähetys esim. tunnarikapuloille, noutoon, ruutuun, merkille jne.
- Rauhoittumisnamien / takapalkan jne. käyttö edellyttää, että koira osaa luopua nameista ja ottaa luvalla. Opeta molemmat erikseen.
- Jos koiran vire hyytyy kokeissa, mieti onko treenin ja kokeen välillä liian iso ero! Hyytyilevää koiraa tietysti usein koitetaan treeneissä palkata mahdollisimman paljon jne. -> koe on koiralle entistä vaikeampi juttu. Liikkeitä on vaan sitkeästi pikkuhiljaa ketjutettava treeneissäkin. Tietysti on mietittävä palkan laatua (ja määrääkin / iltaruoka tms.). Aluksi on laskettava kriteereitä, koiran väkisin hidastuu ja on ehkä epävarmempi. Mutta silti pitää opettaa odottamaan palkkaa riittävän pitkään.
- Jos koiraa kieltää, on oltava itse varma ja rauhallinen. Hermo ei saa mennä! Ajoitus on oltava yhtä tarkka kuin esim. naksun kanssa.
- Asentojen pitämistä kannattaa treenata esim. pannasta vetämällä, koiraa työntämällä, houkuttelemalla jne.
- Pidä kiinni kriteereistä, ole selkeä ja tiukka, mutta muista myös kehua heti jo yrittämisestä!
- Treenaa selkeä rutiini kehääntuloihin!
Käy lukemassa lisää Jessican omilta sivuilta.
Pipan sivuilla samasta koulutuksesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti