tiistai 27. elokuuta 2013

Laiskottelua


Merkki-parka, joutuu valokuvauskurssin
takia kärsimään ja pönöttämään... ;)


Moneskohan laiskotteluotsikko tää mahtaa olla? :S Mutkun ei jaksaviitsi, niin ei väännetä väkisin, se toimii harvinaisen huonosti Merkin kanssa.

Parin viikon treenit:
  • J:n kanssa luoksepäästävyyttä 3 * noin vajaan minuutin pätkiä. Kävi siis vaan kävelemässä lähellä, viimeisessä satsissa ehkä metrin meistä. M istui perusasennossa ja ilme pysyi ihan kivana koko ajan. 
  • Käpytunnaria ekan kerran niin, että J koski pariin käpyyn. Ensin meni lankaan niinkuin epäilinkin, mutta 3. toistolla ei koskenut vääriin ja toi oman. Tosin koitan kyllä palkata oman merkkaamisesta (haistelee pidempään ja erilailla mitä vääriä), mutta melkein joka kerran silti ottaa kävyn suuhun. Koitan siis mukamas ehkäistä sitä, että käyttää silmiään ja nappaa jonkun suuhunsa. Tunnari olis enemmän haistelua kuin noutoa. 
  • Yhdet (!) vähän suunnittellummat naksutreenitkin saatiin aikaan:
    • 2 * 6 toiston sarjaa kosketusalustaa läheltä, nämä hyviä
    • 2 * 6 toistoa "hau", hyvin
    • 2 * 6 toistoa erottelua "lätkä" "hau" ja "sivu", jopa nämä onnistui ja teki tosi reippaasti :)
    • pidempi tauko ja käytiin pieni lenkki
    • 2 * 5 toistoa ruutuun kosketusalustalle ihan läheltä, oli tosi reipas!
    • ehkä n. 4 toistoa 3-4 m etäisyydeltä, hienosti
    • yhden kerran n. 10 metristä lelulle (uusi vinkupatukka...) tosi reippaasti
    • yhden kerran alustalle vähän lähempää, palkaksi lelun heitto
    • => harvinaisen hyvät ruututreenit siis! :)
    • Tauon jälkeen vielä vähän kestoa seuraamiseen, palkka 1-2-1-2 jne. askeleen jälkeen (ehkä 10 namia ja sitten vielä toiset 10 namia 1-3-1-3 jne. askeleen jälkeen. Kontakti piti, mutta alkoi vähän hyytyä muuten. 
  • Kotona sisällä nenäkosketusta tarkkuusesineeseen, sain esineen jo lattialle mun viereen. Menee samalla maahan, mutta väliäkös tuolla.
  • Jumpattu ollaan myös kotona muutaman kerran.
  • Lenkillä pudotetun esineen noutoa metsäkoneen uraa pitkin. Jätin n. parin metrin välen pari narupalloa niin, ettei koirat huomanneet. Avuksi ensin Sentin lähetys, toi kauemman pallon. Merkki toi omansa hienosti kanssa, matkaa oli ehkä 15 m. Toisella toistolla muuten sama, mutta etäisyyttä oli ehkä 40 m. Vauhtia saisi olla enempi, pitää taas tehdä niin, että näkee lelun jättämisen. Nyt kuitenkin palautti hyvin vauhdilla. :)
  • Vesinoutoja tehtiin narupallolla, kun Sepe oli mukana varmistamassa pallon takaisin saamisen. :D Merkki siis hakee hyvin, jos ei heitä liian kauas. Jos taas menee yhtään liian pitkälle, niin sinne saa jäädä. Hassua on se, että Merkki kuumenee näistä kauheasti, mutta silti pystyy hyvin tottelemaan ja mm. olemaan hiljaa paikkamakuussa, kun Sepe noutaa. 
  • Perusasentojumppaa, minuutissa ehti tehdä n. 15 toistoa. Aika oli liian pitkä, lopussa hidastui. Mutta on kovasti kiinni mun hartialinjassa, pitää itse skarpata ja koittaa pysyä suorassa.
  • Esineruutua koitettiin kanssa, mutta Merkki-parka muistaa ne ampparit... Vauhti siis puuttuu ja kun löytää esineen, varmistelee ettei jostain hyökkää taas amppareita. :( Muistaakseni teki jossain välissä pellolla ok, joten taidetaan siirtyä sinne / johonkin muualle ei-metsään tän kanssa. Jos nyt jotain hyvää, niin palautti ihan vauhdikkaasti käteen asti. 
  • Pari hienoa ja vauhdikasta pudotettua (20-30 m), kun näytin lelun jättämisen. :)
  • Luoksetuloja yksi suora perusasentoon asti (hyvä), pysäytyksellä (en osaa päättää mikä pysähdys on riittävä...) ja lopuksi vielä vauhtipalkka.
  • Ohjattujen alkeita ruokakupeilla & nameilla. Meneehän se sinne, mutta ravaten... 
  • About alo-mittainen seuruu vinkupatukan kanssa oli hieno. :) Hitsit, kun joskus pystyttäis tekeen tällasia jossain ihmisten ilmoilla. 
  • Kotiin tullessa pysähdyttiin kaupan parkkikselle, häiriönä pilistä ajavat teinit. Suunnitelmaa ei toki ollut, mutta alkuun vähän mukana pysymistä, sitten perusasentoja ja kontaktin pitämistä ja käsikosketuksia. Välillä vähän kyttäili eikä nyt erityisen topakalta vaikuttanut, mutta ihan ok pitkästä aikaa. Miten sitä jaksais aktivoitua noiden häiriöiden suhteen?

Sepe on koittanut vähän jumppailla kanssa, mutta se on just niin epätoivoista mitä ajattelinkin. :D Kauheeta hössöttämistä ja kuolaamista, mutta venytyksistä ei juuri tietookaan. Lisäksi puree ihan tolkuttoman kovaa välillä sormille... Ja jos kieltää niin alkaa tarjota luopumista, eikä ota namia ollenkaan. Välimuoto on ihan yhtä hukassa edelleen, mitä nuorenakin miehenä. Mutta joo, onhan se ihan tohkeissaan tekemässä hommia. 

Merkin suhteen tärkein juttu olis alkaa projekti ruoan arvottamiseksi. Ruoka ei siis kasva kupissa, vaan sitä saa töitä tekemällä. Oma laiskuus vaan tässäkin tökkii. Jos ottais tavoitteeksi vaikka viitenä päivänä viikossa ruokkia vaan palkkana treeneistä? Hankalaa on siksi, että nappulat olis käteviä, mutta ei tarpeeksi hyviä. Raakaruoka taas ei ole oikein kätevä palkka. Ja pelkkiä namejakaan ei voi syödä viikkotolkulla. Kompromissina oon sitten tehnyt niin, että illalla jotain temppuja namien kanssa ja sitten ruokakuppi loppupalkaksi (se, mitä päivän ruoka-annoksesta enää on jäljellä). Tää auttais ihan tosissaan, mutta pitäis lakata laiskottelemasta...




Treenisuunnitelmakin edelleen uupuu. Sen verran oon päättänyt, että palataan back to the basics ja katsotaan missä kunnossa eri jutut on. Naksuttelemalla mennään ja koitetaan edetä loogisesti:


-         Toiminnan aikaansaaminen (sheippaa, houkuttele, poimi, käytä kohdetta)
-         Alkuyleistäminen (muutamaan helppoon paikkaan)
-         Vihjeen liittäminen (käytä aluksi kuin naksu)
-         Latenssi
-         Ärsykekontrolli
o   Koira tekee käytöksen vihjeestä
o   Koira ei tee käytöstä vihjeettä
o   Koira ei tee käytöstä toisesta ennalta tunnetusta vihjeestä
o   Koira ei tee käytöstä toisesta ennalta tuntemattomasta vihjeestä
-          Yleistäminen
-          Siedättäminen
-          Kesto, määrä
-          Etäisyys

Eihän tuo järin monimutkaista ole, mutta etenkin ärsykekontrolli tuppaa jäädä tekemättä... Ja järjestelmällinen yleistäminen & siedättäminen. Kestoa ja määrää liian aikaisin jne. typerää. Eli liike kerrallaan aloitetaan alusta (tai tuosta latenssin kohdalta useimmiten) ja katsotaan missä tökkää.

Käsikosketusta on tehty jonkunverran kotona. Tavoitteena olis saada siitä niin vahva, että sitä voisi käyttää esim. sirun- / kehäänmenotarkastuksissa. Tai ylipäänsä vieraan koskettaessa. Jos tuon saisi toimimaan, koskeminen varmaan helpottuu reilusti luoksepäästävyydessäkin. Treenaamista on kuitenkin vielä vaikka miten paljon ennenkuin kannattaa ottaa vieras ihminen mukaan. Vasta kun koko em. rimpsu onnistuu ja kestoa on minuutin verran, harkitaan vieraan ottamista mukaan. 

Tarvisi vaan se kunnon suunnitelma esim. viikoksi kerrallaan, että hommat pysyisi jotenkin fiksuna. Ja pitäisi tietysti kirjata tarkemmin, miten onnistuu. Toisaalta sitten pitäisi vielä tehdä mahdollisimman paljon maastojuttuja, kun vielä kerkiää. Työ harmillisesti haittaa harrastuksia, joten täytyy jatkaa lottoamista...

 Viikonlopun urotyönä puolet aidasta. Tuosta puuttuu vielä ylhäältä poikkipuu ja alas tarvitaan joku vähän vanhaa betonilautaa esteettisempi viritys. :D




Ei kommentteja: