perjantai 22. heinäkuuta 2011

Paimennusleirillä

Oltiin Merkin kanssa opiskelemassa paimennusta Kuttukuussa Kuopion kupeessa. Pauliinan, Harmin ja Indan kanssa mentiin samalla kyydillä. Leiriporukassa oli "muroja" Eira, Metka, Merkki, Harmi, Pöökö, Dio, Huima ja Selma (ja Inda-kakara), Vaapu-aussie ja Ansa-bortsu. Kivaa oli! :-) Ja opettavaista ja rankkaa ja kuumaa... Kahtena päivänä käytiin muutaman kerran lampailla, eikä koirasta ja ohjaajasta enempään olisi ollutkaan. Merkki oli taas tuttuun tapaansa tosi reipas ja taitava. <3 Ohjaajalla olis melkoisesti oppimista etenkin lampaiden "lukemisesta" (ja takaperinkävelystä ja siitä missä on oikea ja vasen ;-))...

Tavoitteena meillä oli siis saada koira kiinnostumaan hommasta ja pikkuhiljaa itse hakeutumaan tasapainoon kuljetuksissa (ja tietysti pysymään hanskassa, ettei tule ylimääräistä härdelliä). Heti alusta asti koirille tehtiin selväksi, että lampaita ei juoksuteta vaan kuljetetaan ohjaajan ohjeiden mukaan (rauhassa!). Toisaalta pyritään myös vahvistamaan koiran omia oivalluksia, jotta homma hoituisi mahdollisimman siististi ja vähäeleisesti (ei turhaa käskytystä). Kokeneemmat koirat treenasivat mm. häkitystä, ränniä, hakukaaria ja poispäin ajoa.

Aloitettiin isossa pyöröaitauksessa, missä sekä lampaita että koiraa on helpompi hallita. Sinikka tuli ensin mukaan, itse sai keskittyä vaan koiran kanssa lauman perässä kävelyyn. Merkki ensin ihan vähän vaan koitti pöläyttää lampaisiin vauhtia, mutta uskoi tapansa mukaan, kun kerrottiin että moinen peli ei vetele. Sitten vaan käpsyteltiin lauman perässä (koira irti, vaikka mua vähän aluksi hirvitti), Sinikka ohjasi koiraa ja piti huolen, että lampaita ei suotta juoksuteta

Tässä pätkä pyöröaitauksesta, aikamoista haahuilua vielä sekä koiralta että ohjaajalta, mutta hetkittäin hommassa on jo vähän ideaakin (ehkä).



Sitten pieni tauko ja siirryttiin laitumelle. Tällä kertaa pitikin sitten jo itse ruveta hommiin... :-0 Laidun on pyöröä hankalampi paikka, koska lampailla on enemmäin tilaa häipyä ja vetopaikkojakin tavallisesti jossain. Anniina oli apuna ja kulki ensin varmistamassa hihnan päässä. Jossain treenissä (ei muista missä välissä) Merkki koitti laitumella vielä kerran lampaita pölläyttää, mutta lopetti kun kiellettiin, eikä sitten enää yrittänyt perseillä. Pölläytykset luultavasti jonkinlaista stressinpurkua & pään tyhjennystä, kun ei vielä tiedä mitä pitäisi tehdä. Itsellä oli homma niin hukassa, että meni senkin takia päiväkävelyksi välillä... Merkkiä selväsi homma kiinnostaa, mutta kun ei oikein vielä ymmärrys riitä, niin aika paljon tuli kaikenlaista seisoskelua ja häipymisiä (suunnisti aina tilaisuuden tullen laitumen portille kokeilemaan, jos joku pelastaisi pikkumudin pulasta). Tässä vaiheessa kuitenkin pitää antaa koiralle aikaa miettiä, moiset tauot jäävät pois, kunhan koira syttyy kunnolla ja pääsee jyvälle hommasta.

Iltapäivällä vielä uusi kierros laitumella, meni muistaakseni vähän sujuvammin, mitä aamuiset. Auttaisi ihan hitosti, jos itse tietäisi mitä tekee eikä vaan haahuilisi... Kaiken huipuksi lampaat oli tosi vikkelällä tuulella (ukkosta ilmassa ja älytön helle -> tahtovat sisälle) ja päästelivät melkoista kyytiä vähän mihin sattuu. ;-) Illalla tuli vielä iso porukka treenaamaan, joten uhmattiin kaatosadetta ja katseltiin toisten treenejä. Sateesta ja ukkosesta johtuen lampaat oli ihan mahdottomia, menivät aitojen yli ja läpi, sinkoilivat muuten vaan jne. Paikalla oli ainakin aussieita, kelppari, 2 mudia (Kiri ja Lumo), PON, shelttejä, bergamasco, beussi ja sakemanni. Tosi kivaa oli katsella erityyppisiä koiria ja opiskella uutta.

Keskiviikkona aamusta vielä pari kierrosta laitumella. Ensimmäinen oli varmaan reissun paras, toisella kierroksella Merkki alkoi olla melko poikki ja tehtiin vaan tosi lyhyt treeni. Fyysisesti homma on vaan rauhallista kävelyä edes takaisin, mutta selvästi väsytti Merkin korvien välin, kun koitti tajuta mistä oikein on kyse.

Tässä lähinnä seisoskelua ja pakoyritys portille ;-)



Tässä pätkässä ensin koittaa livistää, sitten pätkä kuljetusta (sain jopa hiljentämään, kun oikein "vähäeleisesti" jarrutin ;-)) ja loppuhuipennuksena taas lähtee portille norkumaan.



Reissusta jäi tosi hyvä mieli ja kipinä jatkaa paimennusta. Homma kuitenkin parani loppua kohti koko ajan, vaikkei mitään urotekoja vielä nähtykään. ;-) Oli myös tosi kiva nähdä monta eritasoista ja erityyppistä koiraa. Moni yllätti ainakin yleisön ja varmaan välillä omistajansakin. ;-) Ehkä me nyt uskallettaisiin / ehdittäisiin "omilla" lampaillakin käydä kokeilemassa. Todistettavasti Merkki ei koittanut lampaita syödä tai edes kovasti juoksuttaa ympäriinsä, joten ehkä me pärjätään. :-)

Videoista kiitos Pauliinalle (meni tosi suttuiseksi, kun tänne siirsi). Kuvia on kanssa, mutta laitan niitä myöhemmin, kun odottelevat käsittelemistä.

Ei kommentteja: